Op 1 januari 2023 heeft Vlaanderen de motorfietskeuring ingevoerd, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125 cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact.
Vanaf 1 januari 2023 moeten motorfietsen, driewielers en vierwielers verplicht naar de keuring bij overdracht (bv. bij verkoop of na een ongeval). Daarmee implementeert de Vlaamse regering deels de Europese Richtlijn 2014/45/EU over de periodieke technische controle van motorvoertuigen.
Niet àlle motorfietsen
De technische keuring is alleen verplicht voor motorfietsen, driewielers en vierwielers
- met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc; en
- met een elektrische of hybride motor met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 km/u.
De keuringsplicht geldt voor de betrokken motorfietsen, driewielers en vierwielers die ingeschreven zijn, zouden ingeschreven moeten zijn of beoogt te worden ingeschreven op naam van personen met woonplaats in het Vlaamse Gewest. De Vlaamse regering bakent dit toepassingsgebied verder af in haar besluit en duidt bijvoorbeeld situaties waarbij de motorfiets is ingeschreven op naam van een rechtspersoon die in de KBO is ingeschreven als rechtspersoon in een Vlaamse gemeente.
De regering verduidelijkt dat het is toegestaan om de technische keuring in een ander gewest te laten uitvoeren volgens de daar toepasselijke regels. Het keuringsbewijs dat wordt afgeleverd is van rechtswege geldig in het Vlaamse gewest.
Twee types keuringen
Er zijn 2 mogelijke keuringen: een volledige of een gedeeltelijke keuring. Welke van toepassing is, hangt af van de situatie.
Een volledige keuring is verplicht
- op verzoek van een bevoegd persoon (bv. na een vaststelling bij een wegcontrole);
- wanneer het voertuig opnieuw in het verkeer wordt gebracht
- nadat het keuringsbewijs door een bevoegde persoon was ingetrokken na een overtreding
- na een ongeval met schade aan het chassis, de stuurinrichting, de ophanging of de reminrichting of in geval van totaalverlies;
- in geval het ingeslagen chassisnummer is verduidelijkt, uitgewist of gewijzigd.
- vóór de inschrijving van een voertuig op naam van een andere titularis. Maar er gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld bij overdracht binnen het gezin;
- als de herkeuring niet gebeurt binnen de 2 maanden na de volledige keuring;
- als het voertuig niet wordt ingeschreven binnen 2 maanden na de volledige keuring.
Een gedeeltelijke keuring is verplicht
- op verzoek van een bevoegd persoon
- wanneer voor het voertuig na een voorgaande keuring een keuringsbewijs met beperkte geldigheidsduur werd afgeleverd (bv. van 3 maanden bij administratieve gebreken of 15 dagen bij grote gebreken) of wanneer er een keuringsbewijs werd afgeleverd met de vermelding “verboden tot het verkeer”. In deze situaties moet de gedeeltelijke keuring worden uitgevoerd binnen twee maanden nadat de geldigheidsduur van de voorgaande volledige of gedeeltelijke keuring verstreken is. Gebeurt dat niet, dan wordt een volledige keuring uitgevoerd.
- in een aantal beperkte overdrachtsgevallen.
Bij een volledige keuring controleert het keuringscentrum zowel de identiteit en de bijhorende documenten van het voertuig, als de technische staat van het voertuig. De precieze controles die worden uitgevoerd zijn voorwerp van bijlage 1 van het regeringsbesluit.
Een gedeeltelijke keuring betreft enkel een administratieve keuring of administratieve herkeuring of elke andere technische herkeuring.
Keuringsbewijs
Na iedere keuring (volledig of gedeeltelijk) wordt een keuringsbewijs afgegeven. Dat bewijs is 3 maanden geldig, behalve bij grote gebreken. Dan is het bewijs 15 dagen geldig. Als het voertuig gevaarlijke gebreken vertoont bevat het bewijs de vermelding ‘verboden tot het verkeer’.
Voert de keuringsinstelling alleen een visuele keuring van het voertuig uit, dan wordt geen keuringsbewijs maar een document “Visuele keuring van het voertuig” afgegeven.
Kostprijs
Een volledige keuring kost 48,10 euro. Bij een gedeeltelijke keuring varieert de prijs. Wordt de keuring uitgevoerd op verzoek van een bevoegde persoon dan bedraagt de prijs 13,20 euro;
Gaat het bijvoorbeeld om een administratieve herkeuring is het 8,40 euro. De bedragen worden ieder jaar op 1 januari geïndexeerd, een eerste keer op 1 januari 2024.
Vrijstellingen
Het besluit voorziet een keuringsvrijstelling voor
- de voertuigen van de politie;
- de voertuigen die voorzien zijn van een proefrittenplaat en een bijbehorend geldig kentekenbewijs;
- de voertuigen die voorzien zijn van een beroepsplaat;
- de voertuigen die ingeschreven zijn onder een kentekenplaat bestemd voor het Ministerie van Defensie.
In werking: 1 januari 2023.
Bron: 4 FEBRUARI 2022. – Besluit van de Vlaamse Regering over de technische keuring van motorfietsen, driewielers en vierwielers,BS 20 juli 2022, bl. 58194.
Reageren is niet (meer) mogelijk.