info nl balk

Bouwplannen? Moet de aannemer voor de 10-jarige aansprakelijkheid verzekerd zijn?

Eenmaal u beslist om te bouwen of te verbouwen, moet u op zoek naar een bekwame en betrouwbare aannemer. Kent u een aannemer op basis van ervaringen van kennissen, vrienden en familie of via mond-tot-mondreclame, dan hoeft u meestal niet verder te zoeken. Soms kan ook een architect een aannemer voorstellen die hij vertrouwt. Maar wat kunt u doen als u geen aannemer kent? U kunt gebruikmaken van de volgende tips.

Vraag referenties

Vraag altijd referenties. Neem contact op met de opgegeven personen en ga zelf kijken naar de uitgevoerde werken. Dat geeft vaak een goed beeld van de kwaliteit en de werkwijze van de aannemer. U kunt ook op andere manieren nagaan of u met een onderneming in zee kunt gaan.

De beroepsbekwaamheid

Om te bouwen moet de aannemer voor heel wat bouwactiviteiten aantonen dat hij over voldoende vakkennis en vakmanschap beschikt. Elke aannemer moet zich immers, met vermelding van de commerciële activiteiten die hij uitvoert, inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket. Dat loket onderzoekt of de aannemer voldoet aan de vereiste ondernemersvaardigheden en aan de technische kennis als het om een gereglementeerd beroep gaat. U kunt de inschrijving in de KBO online controleren via “KBO public search “.

Heeft de aannemer een erkenning?

Hoewel de erkenning enkel verplicht is voor openbare werken, houdt ze in dat de financiële draagkracht en de technische capaciteiten van de aannemer werden onderzocht. Hier vindt u de lijst van de erkende aannemers.

Let wel op: het gaat hier om een beperkte lijst van vaak grote bedrijven. Het is niet omdat u een aannemer niet terugvindt dat u daaruit mag afleiden dat hij geen goed werk zou leveren. Het wil enkel zeggen dat hij geen openbare werken uitvoert. Hoe dan ook is het een pluspunt wanneer de aannemer ook erkend is.

Moet de aannemer voor de 10-jarige aansprakelijkheid verzekerd zijn?

Tijdens een bouw- of renovatieproject zijn architecten en aannemers onderworpen aan een tienjarige aansprakelijkheid op grond van de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek. Deze personen kunnen dus voor een periode van tien jaar na de aanvaarding van de werken aansprakelijk worden gesteld.

Die aansprakelijkheid moet nu door een verzekering gedekt worden. De wet betreffende de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in de bouwsector is van toepassing op aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector. Sinds 1 juli 2018 is die verzekering verplicht voor alle renovatie- of bouwwerven van een gebouw bestemd voor bewoning – in België – met een bouwvergunning afgeleverd na 1 juli 2018 waarvoor de tussenkomst van een architect verplicht is.

De verzekerde aansprakelijkheid moet verband houden met problemen van stevigheid, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw. De waterdichtheidsproblemen moeten de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de webpagina “De verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid”.

Is de aannemer in orde met zijn sociale en fiscale verplichtingen?

Wanneer een onderneming schulden heeft, kan dat een belangrijke aanwijzing zijn dat zij met financiële problemen kampt. U kunt dat steeds onlin

e nagaan voor de fiscus en voor de sociale zekerheid  (dat laatste heeft enkel nut als de aannemer werknemers in dienst heeft).

Construction Quality

Heeft u bouw- of renovatieplannen? Als consument heeft u

 er alle belang bij om een beroep te doen op gekwalificeerde en betrouwbare professionelen. Construction Quality  is een vrijwillig initiatief van de bouwsector dat u leidt naar bedrijven die hun kwaliteit en betrouwbaarheid hebben laten controleren.

 

U kunt ook het formulier “Bouwproblemen voorkomen en genezen” (DOC, 58 KB) downloaden en ingevuld opsturen als bijlage in uw e-mail.

Belangrijk!

Indien u al een gerechtelijke procedure heeft aangespannen ingevolge problemen met uw bouwproject, heeft het weinig zin dat u ons nog een e-mail stuurt. De administratie kan in dat geval immers geen actie meer ondernemen.

Eveneens te raadplegen

Bent u een professional in de bouwsector? Raadpleeg dan ook onze rubriek “Kwaliteit van de bouw”.

 

bron https://economie.fgov.be/